Zwembad Ronse
Op zaterdag 28 september is zwembad ’t Rosco te Ronse (BE) geopend voor publiek. Het nieuwe complex, gelegen op de overgang tussen stedelijk en groengebied, is een uitbreiding op de bestaande sportvelden en sporthal ’t Rosco. Het programma bestaat uit een wedstrijdbassin, een recreatiegedeelte voor de kleintjes en twee glijbanen. Door een slimme aansluiting op de bestaande entreehal, wordt er een visuele en functionele verbinding gelegd tussen de verschillende sport- en gebruiksmogelijkheden. Zo transformeert ’t Rosco van sporthal naar sportcomplex.
Het stedelijk zwembad krijgt Ronse er een sportieve en recreatieve trekpleister bij. Het gebouw oogt bijna als een zwevend complex, losgekoppeld van de bestaande sportinfrastructuur, maar is desondanks functioneel verbonden door een glazen tussengebouw. Hierin bevindt zich de entree/gecontroleerde toegang en de uitbreiding van de bestaande cafetaria. De patio in die ‘verbindingsruimte’ biedt direct zicht op het zwembad en de achterliggende glooiende groene omgeving. Het natuurlijke niveauverschil van dit groengebied wordt opgenomen in het zwembad, waardoor het complex vrijwel naadloos op zijn omgeving aansluit.
Het ontwerp wordt gedragen door een eenvoudig principe: één groot luifeldak, waaronder alle zwembadfuncties zijn gegroepeerd in een heldere structuur. Het dak bestaat uit een orthogonaal raster van gelamelleerde houten balken. Elke cel van dit raster meet 1m75 bij 1m75 en heeft naast een structurele betekenis ook een organisatorische orde in het vrije plan: alle ruimtes, daklichten en boxvolumes zijn op de dimensies van het dak afgestemd. Deze structuur creëert een mooi evenwicht tussen de genereuze en open plattegrond van het zwembad enerzijds en de beslotenheid van de bestaande sporthal anderzijds.
Het zwembad opent zich naar de buitensportvelden en de Finse piste. Dit, gecombineerd met de toepassing van de centraal gelegen patio en de heldere ontwerpstructuur, zorgt ervoor dat er een licht en transparant volume ontstaat. Dit komt de interactie tussen zowel functie als gebruiker ten goede. Ruimtes kunnen samen of apart worden ingezet naargelang het soort activiteit. Door het geïntegreerde ontwerp vormen de functies samen een sterk ensemble en versterken ze elkaar functioneel, daar waar dit kan. Het strategisch plaatsen van gevelopeningen en het afwisselen tussen open en gesloten volumes zorgen ervoor dat elk soort gebruik kan rekenen op een optimale daglichttoetreding, interne zichtbaarheid, contact met de buitenomgeving en de nodige privacy.
Openingsceremonie
Na een welkomstwoord; speeches van burgemeester Luc Dupont, Johan Tousseyn van bouwbedrijf Pellikaan en Manfred Wansink van VenhoevenCS architecture+urbanism, demonstraties van synchroonzwemmen, werd met een ware zwemwedstrijd het zwembad officieel in gebruik genomen. Hierbij namen architect, burgemeester en schepenen, topzwemster Fanny Lecluyse en lokaal talent Pauline Vandepoorte het tegen elkaar op.
DBM-team
Het nieuwe complex is tot stand gekomen in een DBM-contract. Binnen dit verband heeft VenhoevenCS in samenwerking met het Belgische architectenbureau B2Ai zorg gedragen voor het ontwerp. Het team bestaat daarnaast uit: Pellikaan Bouwbedrijf NV (hoofdaannemer), Veolia (onderhoud), Boydens Engineering (technieken), Sweco (stabiliteit) en architectenbureau Van Wassenhove (EPB).
Over VenhoevenCS VenhoevenCS
is de architect van meerdere zwem- en sportcomplexen in Nederland en België, waaronder Het Hofbad (2007-2012) in Den Haag, de Nekkerpool (2009-2012) in Mechelen en sportcomplex Amerena (2014-2018) in Amersfoort. Het eerstvolgende sportcomplex dat wordt opgeleverd is het Aat de Jonge Zwembad te Dronten (eerste kwartaal 2020). In 2020 wordt eveneens het stedelijk zwembad Oostende opgeleverd eveneens een ontwerp van de combinatie VenhoevenCS en B2Ai.
VenhoevenCS is naast architect van sportcomplexen ook actief in mixed-use gebouwen, stedenbouw, infrastructuur. Momenteel werkt VenhoevenCS o.a. Het Platform in Utrecht, Blokken BC in Amsterdam en diverse projecten in Frankrijk, Finland, en China.
Over B2Ai
B2Ai is een multidisciplinair architectuurbureau met kantoren in Brussel, Gent en Roeselare. Het bureau kiest bewust voor een breed portfolio, van woningen over bedrijfsgebouwen, scholen en vrijetijdsinfrastructuur, tot ziekenhuizen en andere zorginfrastructuur. Klein- tot grootschalig, privaat of publiek, voor ons multidisciplinaire team van 136 medewerkers is de mens de maat van de dingen en streven wij naar maatschappelijk verantwoorde projecten. Onze gebouwen zijn uniek en op maat, maar tegelijk ook functioneel en duurzaam. Op dit ogenblik bouwen wij samen met VenhoevenCS ook het zwembad van Oostende.
Oplevering | 2019 |
Projectteam | Ton Venhoeven, Manfred Wansink, Mateja Pipan, Ivo Brandes, Florina Bleanca |
Constructeur | Pellikaan |
Adviseur installaties | Boydens |
Bouwkunding aannemer | Pellikaan |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |